Monday, September 19, 2011

MEMELIHARA IKAN KELAH

IKAN KELAH


TERDAPAT BEBERAPA JENIS IKAN KELAH DI MALAYSIA, ANTARA YANG BIASA TERDAPAT DI PASARAN IALAH KELAH MERAH, KELAH EMAS, KELAH HIJAU, KELAH BIRU DAN KELAH BARA. JENIS KELAH BIRU BIASANYA DIIMPORT DARI THAILAND MANAKALA KELAH MERAH BANYAK TERDAPAT DI HUTAN KAWASAN UTARA.
KELAS TERTINGGI KELAH IALAH KELAH BIRU KEMUDIAN KELAH MERAH DAN LAIN-LAIN.

KELAH BIRU MEMPUNYAI WARNA KEBIRUAN DAN BERJALUR DI BADAN DAN AKAN LAMA KELAMAAN MENGHILANG MENGIKUT UMUR. KELAH BIRU SUKAR DIPEROLEHI OLEH SEBAB ITU KELAH BIRU MEMPUNYAI HARGA YANG TINGGI. SEEKOR KELAH BIRU PADA SAIZ 7 INCI BOLEH MENCAPAI HARGA RM300 MANAKALA KELAH MERAH PADA SAIZ SAMA MENCAPAI HARGA RM150.

KEPADA PEMINAT KELAH HARGA TIDAK MENJADI SOAL, YANG PENTING BAGAIMANA UNTUK MEMPEROLEHI. PERMINTAAN KELAH MERAH AMAT TINGGI, INI KERANA WARNA DAN KEUNIKAN KELAH BERAKSI DI CERMIN AKUARIUM TIDAK DAPAT DINAFIKAN. HANYA YANG PERNAH MEMELIHARA KELAH DAPAT MEMAHAMINYA.
IKAN KELAH JUGA MEMPUNYAI NILAI EXOTIK TERSENDIRI. DAGINGNYA AMAT SEDAP DIMASAK. KAUM CINA SERING MENJADIKAN HIDANGAN ISTIMEWA SEWAKTU HARI MAKAN BESAR MEREKA. SAIZ PASTINYA PERLU MATANG DAN 500 GRAM KE ATAS, SEBAIKNYA LEBIH 1 KG SEEKOR. HARGA PASTI LEBIH RM300 SEEKOR.
IKAN KELAH BOLEH DIPELIHARA DALAM AKUARIUM, KOLAM SIMEN, TANGKI FIBRE ATAU PUN KANVAS TETAPI PEMELIHARAAN DALAM KOLAM SIMEN ADALAH YANG TERBAIK

6 comments:

 1. WAH, BEST NYE.. SAYA MANCING IKAN KELAH DAPAT SEKOR.. LETAK DALAM AKUARIUM..HIHIHI

  ReplyDelete
 2. saya ada +-6000 ekor ikan kelah saiz 3" = 1000 ekor,,,,,, 4" - 5" = 2500 ekor........... 6" - 8" = 2500 ekor, nak jual lum sum semua sekali ambik rm15/ekor. kalau berminat, boleh hubungi saya 017-2728233 @ email: kpfarm@gmail.com

  Shah

  ReplyDelete
 3. Apa cara membezakan ikan kelah merah dan kelebihan dia

  ReplyDelete
 4. Ternakan ikan kelah dalam kolam bersimen. Terdapat air masuk dan keluar serta oksigen (pengudaraan) namun ikan kelah tersebut mati setelah 2/ 3 minggu. Apa punca dan mohon pandangan?

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Harga pasaran ikan kelah matang dan hidup sekarang berapa harganya sekilo?

  ReplyDelete